Vejret bliver fugtigere, regnen rammer vinduerne og efteråret viser stille og roligt sin ankomst. Men hvad skal vi være opmærksomme på som hundeejer i denne årstid? Læs med her
Efterår
Svampe, kastanjetræer & nedfaldsfrugt
Sæsonen for svampe starter officielt omkring august/september. Særligt hvalpe og unghunde har en trang til, at gnaske og smage på hvad de finder på deres vej. Hvis din hund spiser en svamp eller dufter til én svamp, kan det give forgiftningssymptomer af varierende styrke og i nogle tilfælde dødelig udgang. Men hvilke svampe er giftige for din hund?
I Danmark ér der ca. 30 giftige svampe. De mest giftige svampe er snehvid, grøn- samt rød fluesvamp. Den grønne fluesvamp er ansvarlig for langt de fleste svampeforgiftninger. Dog har en almindelig netbladhat udløst en dødelig forgiftning af en lille hvalp.
Symptomerne på svampeforgiftning
Mild svampeforgiftning kan medføre symptomer som kvalme, opkast og diarré, som er ubehagelige men forbigående og ikke livstruende. Hvis hunden får indtaget en af de giftige svampe "fluesvamp" er det straks meget alvorligt.
Fluesvamp indeholder amatoxiner som forårsager celledød i lever og nyrer. Leveren optager hurtigt giftstofferne fra blodet derfor er dette organ særligt udsat. Tegnene på organsvigt optræder med lidt forsinkelse "1/2 - 1 døgn" desværre altid dødeligt. Kontakt dyrlægen straks ved mistanke om, at din hvalp/hund har indtaget én svamp. Tag et billede af svampen, så dyrlægen har mulighed for at se hvilken svamp hunden har spist.
Del gerne på de på sociale medier, så andre hundeejere bliver orienteret om de giftige svampe. Vi anbefaler i www.onlinehund.dk, at benytte en langline hvis din hvalp eller unghund er tilbøjelig til at putte alt i munden. Hold godt øje i disse måneder august og september" hvor risikoen er stor.
Læs vores artikel: Farligt hundemad
Undgå røde poter
I efteråret kommer der mere regn, og det våde vejr kan give irriteret og røde poter. Konstant fugtigt miljø mellem trædepuder, kan udvikle sig til svamp i poterne. Svampeformering stortrives nemlig i det fugtige og varme miljø, som efteråret bringer. Symptomer på at din hund har svamp, bakteriedannelse eller infektion er:
❎️ Slikker og bider mere end normalt i poterne
❎️ Rødme i huden eller pelsen omkring trædepuderne
❎️ Ømhed eller ubehag når man vil rører poterne
❎️ Sur lugt fra poterne
Husk derfor at tørre poterne godt og grundigt efter en gåtur. Der findes shampooer og vådservietter som indeholder svampedræbende midler. Rens røde områder i poterne med almindelig klorhexidin 0,02 % to gange dagligt. Er du i tvivl om det er svamp, så kontakt din dyrlæge for det kan også være allergisk betinget.
Vil du gerne med til vores to timers fællestræning? Se de ledige tider til Drive In
Kastanjetræer & Agern
Kastanjer er sjove, og børn elsker at lave alverdens sjove dyr ud af dem. Vi mennesker dekorerer vores hjem med kastanjemænd og mærker efteråret i stuerne. Kastanjer er desværre meget giftige for vores firbenede ven. De indeholder stoffet aesculin, der forårsager diarré, opkast, feber, kramper samt lammelse. Ydermere kan hundene sluge dem - og de kan sætte sig fast i mavetarmkanalen, så hunden må igennem én akut operation.
Det er især hvalpe og unghunde der lever med småbørnsfamilier, der synes kastanjer er interessante. Når børnene kaster med dem bliver det et interesse punkt for hvalpe og unghunde i at undersøge kastanjerne. Hvis i ønsker at have kastanjemænd som dekoration i hjemmet, så bevar dem et sted hvor hunden ikke kan nå dem.
Ageren er ligeledes også giftige for vores hunde, så hver opmærksom på, om din hund spiser ageren i haven eller på en gåtur. Ageren indeholder stoffet tannin som er ætsende og forårsager betændelse i mavetarmkanalen og kan skade nyrer og lever. Symptomerne på forgiftning er træthed, nedsat appetit, opkast, diarré samt forstoppelse.
Bliv medlem af vores online Univers: Se videoerne om de 6 basale øvelser
Nedfaldsfrugter
Er din hund glad for æbler/blommer osv. skal du være OBS på det kan skade din hund. Mange æbler falder ned til glæde for insekter og andre skadedyr. Der kan meget vel ligge en lille hveps og hygge sig, for sidst på sæsonen er disse små gule væsener ude at samle sukker ind til lageret.
Ydermere elsker dræbersneglen også disse frugter den finder på sin vej. Sneglen kan fungere som mellemvært for både den franske hjerteorm og rævens lungeorm. Det gælder nemlig om at fjerne nedfaldsfrugterne så hurtigt som muligt.
Vær med til at danne rammerne for dit helt eget hundetræningsforløb: Book skræddersyet hundetræning
Artikler til dig og din hund
Vidste du at det er videnskabelig bevist, at hundeejere lever længere og lykkeligere end alle dem som ingen dyr har?
Bliv klogere sammen med din hund, og bliv inspireret.