Lederskab (Rollemodel)

Hos flokdyr som etablerer sig i en rangorden er der ofte en nummer 1, kaldet floklederen eller alfa – dyret. Hos ulve er alfa-dyret som regel den ældste han. De andre er hans afkom, bortset fra alfahunnen. Hos større flokke behøver lederskabet ikke tilfalde det ældste medlem. Lederen er dog som regel et besindigt dyr, som sjældent engagerer sig i slagsmål, men løser rangordensproblemer med overlegen adfærd.

Alfa-ulven opnår sin position i kraft af erfaring og evner til at løse flokkens overlevelsesproblemer. Gamle antagelser tilegnede alfa-ulven dens rang i kraft af dens styrke og enevælde i flokken.

Nyere undersøgelser syntes dog at påpege, at lederen er betydelig mere passiv end antaget. Han behøver ikke at have ret hver gang og mange af flokkens funktioner bestemmes af andre individer.

Det antoges ligeledes, at floklederen altid viste overlegen mimik og kropssprog, så som høj haleføring, hvilket viser sig ikke at være rigtigt. Alfa – ulvens rolle er at samle flokken, lede den på jagt, afpatruljere territoriet og afmærke det, samt diverse patanale opgaver.

Respekt og beundring...

Leder alfahunnen eller ej? Nogle forskere har forslået, at den egentlige flokleder skulle være alfahunnen. Det er jo hende, der stort set bestemmer flokkens årlige rytme, især fra parringssæsonen til hvalpene er 3-4 måneder gamle.

Hos vores hunde sker lederskabet efter samme principper omend ofte under kunstige omstændigheder. Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem.

Derfor sker det oftere, at lederen i vores hundeflokke bliver den stærkeste og ikke den klogeste hund… desværre.

Det er tvivlsomt om hunden betragter sin ejer som flokleder. Vi må dog tilstræbe at opfylde en sådan rolle, at vores lederskab (rollemodel) ikke grundes i hundens frygt for os, men snarere i respekt og beundring.

Vi kan skabe mange situationer, hvor vi får mulighed for at vise hunden hvor dygtige vi er til at løse problemer.

Andre tips og tricks til dig og din hund

Signaler fra menneske til hund

Sådan signalerer du til en hund Signaler er basalt set kommunikation, og hunde er enormt gode til både ...
Read More

Hundens stress og angst

Hundens stress Hundens stress er en fysiologisk reaktion på ydre påvirkninger, som har det formål at forberede dyret ...
Read More

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Shopping Cart