Overspringshandlinger

Overspringshandlinger - hvad er betyder det egentlig? Det er formentligt noget du sikkert har oplevet med din hvalp eller unghund. Faktisk er hundens overspringhandlinger tegn på stress, som tages med ind i voksenlivet, og på den måde vil den påvirke den fremtidige adfærd. Men stopper man hunden i at springe over hvor gærdet er lavest?

Udspringer fra usikkerhed

Når hunden laver en overspringshandling, udspringer det af usikkerhed. Med andre ord er det en instinktivt handling som hunden føler sig tryg i, at udføre når den bliver frustreret eller stresset. Bliver man ved med at tvinge hunden til f.eks at gå pænt -når hunden har ikke forstået budskabet, kan hunden begynde at udføre overspringshandlinger. Miskommunikationen mellem hund og ejer medfører for stramme irettesættelse som ikke gør nogen nytte, især hvis din sindstilstand ændres til noget negativt. Man har altså stillet for store krav til hunden, som kun ender i skuffelse.

 
Det ses ofte i indlæringen hos hvalpe og unghunde. Når hunden går igennem de 3 kritiske udviklingsfaser, er den styret af hormonelle forstyrrelser og er ekstrem sensitiv. Følgende signaler giver hunden når den udfører overspringshandlinger:
- Gaber og gøer
- Klør og vasker sig
- Bider i snoren
- Urinmarkerer
- Humper og springer
-generel vildskab og omdirigeret adfærd
 

Overser man disse handlinger vil hunden tage det med ind i voksenlivet og dyrke overspringshandlinger, i forskellige situationer grundet ophobet stress. Hunden giver sig selv et shot med dopamin, som gør den føler sig tilpas lige nu og her ved, at udføre et af de beskrivende handlinger.

Vil du have flere tips og tricks? Læs flere artikler her
artikel overspringshandlinger hund

Overspringshandlinger er et symptom på stress

Overspringshandlingerne kan blive så alvorlige, at det på sigt kan føre til stereotypisk adfærd efterfulgt af tvangsadfærd.
Det kunne for eksempel være at humpe puder, dyner eller udføre andre af samme ting igen og igen - gå i ring, eller bide i sin hale osv. Hos Onlinehund kalder vi det patologisk adfærd, altså unormalt adfærd.
 
Men hvordan forebygger du denne adfærd? Det gør du ved, at have tålmodighed og give hunden plads til at fejle samt træne øvelser som giver hunden brystkasse og mening. Dertil kræver det at man får etableret en stærk kommunikation som fundamentet for, at kunne få en relation til hinanden. Vær positivt hver eneste gang, og træn din hund så de 3 kritiske faser bliver en leg at komme igennem. Vores REASOM METODE er bygget op på sådan måde, at du og hunden har støttehjul på i starten hvor man i sidste ende kan komme frem på to hjul.
 
Giv din hund en tryg fremtid:  Træn de 6 basale øvelser

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Online Hundetræning

Danmarks Største Online Hundetræning

28 dages hundetræning

Få en høflig hund

Telefoncoaching

Vejledning til dig og din hund

Skræddersyet Hundetræning

Vær med hele vejen

Privat undervisning

Få svar på dine spørgsmål

Indkøbskurv