Mangler din hund en rollemodel?

Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem... 

 

 

Alfaen - lederen hos større flokke

Hos flokdyr, som etablerer sig i en rangorden, er der ofte en nummer 1 - kaldet floklederen eller alfaen Hos ulve er alfaen som regel den ældste han. De andre er hans afkom, bortset fra alfahunnen. Hos større flokke behøver lederskabet ikke at tilfælde det ældste medlem, men er dog som regel et besindigt dyr, som sjældent engagerer sig i slagsmål, men løser rangordensproblemer med overlegen adfærd. Alfa-ulven opnår sin position i kraft af erfaring og evner til at løse flokkens overlevelsesproblemer. Gamle antagelser tilegnede alfa-ulven dens rang i kraft af dens styrke og enevælde i flokken.

Nyere undersøgelser syntes dog at påpege, at lederen er betydelig mere passiv end antaget. Han behøver ikke at have ret hver gang og mange af flokkens funktioner bestemmes af andre individer. Det blev ligeledes antaget at floklederen altid viste overlegen mimik og kropssprog, som høj haleføring, hvilket viser sig ikke at være rigtigt. Alfa – ulvens rolle er at samle flokken, lede den på jagt, afpatruljere territoriet og afmærke det, samt diverse patanale opgaver.

læs vores artikel: Signaler fra menneske til hund

hunde flok

Respekt og beundring mellem hund og ejer

Hos vores hunde sker lederskabet efter samme principper som folkdyr, omend ofte under kunstige omstændigheder. Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem.

Det er tvivlsomt om hunden betragter sin ejer som flokleder. Vi må dog stadig tilstræbe at opfylde en sådan rolle. Vores lederskab skal ikke grundes i hundens frygt for os, men snarere i respekt og beundring. Vi kan skabe mange situationer, hvor vi får mulighed for at vise hunden hvor dygtige vi er til at løse problemer - ligesom alfaens rolle i ulveflokken.

Få flere gode tips og tricks: Læs vores artikler

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Online Hundetræning

Danmarks Største Online Hundetræning

28 dages hundetræning

Få en høflig hund

Telefoncoaching

Vejledning til dig og din hund

Skræddersyet Hundetræning

Vær med hele vejen

Privat undervisning

Få svar på dine spørgsmål

Indkøbskurv