Adfærdsteorier

Etologer har forklaret adfærd på mange forskellige måder, modellerne er bygget med det formål at gøre det lettere for os at forstå de levende væsners adfærd. Ingen model er fuldkommen, hvilket bl.a. skyldes vanskeligheden ved en enstydig defination af adfærd.

Adfærdsbiologien

Adfærdsbiologien lægger vægt på biologiske faktorer, og forklarer adfærd ud fra de levende organismers funktioner og formål.

Adfærdsfysiologien

Adfærdsfysiologien lægger vægt på fysiologiske processer. Adfærd er en iagttagelse i samspil mellem de forskellige kemiske processer, som individets organisme undergør.

Adfærdspsykologien

Adfærdspsykologien forklarer adfærd med individets miljø og tilpasning til det. ændringer i omgivelserne medfører adfærdsændringer, for overlevelse kræver nye tilpasninger.

Instinktteorien

Instiktteorien forklarer adfærd som er række instinktive handlinger. Evnen til at udfårer bestemte fårdige handlinger er medøvrigedt. Når bestemte stimuli er til stede, handler dyret, som det er programmeret til.

Motivationsteorien

Motivationsteorien lægger vægt på igangsættende faktorer, så som sult, angst, aggressivitet, motiverer dyret til henholdsvis at gå på jagt, at flygte, og at angribe. De største motivationsfaktorer er drifterne, så som selvopholdelse, aggressivitet, og sex. Drifterne anvender bl.a. instinkterne til at øvrige deres krav opfyldt.

Stimulus – responsteorien

Stimulus – responsteorien betragter adfærd som respons til bestemte stimuli. Visse respons skal ikke indlæres , mens andre kræver indlæring og der opstår bl.a. forskellen mellem de betingede og de ubetingede reflekser.

Betinget adfærd

Betinget adfærd er den adfærd, som er blevet indlært ved et antal gange at kombinerer en uindlært (ubetinget) stimulus med en indlært (betinget) stimulus.

Denne adfærd knytter sig til reflekser. Hvis jeg for en hund præsenterer en tallerken med mad samtidig mad at vi ringer på døren, og vi gentager dette et antal gange, vil vi opnå, at hunden savler hver gang vi ringer på døren. Vi kan således kombinerer noget uindlært, med noget indlært.

Andre tips og tricks til dig og din hund

Aggressiv hund

Aggressiv hund Vi forbinder ofte aggressivitet med kamp, strid og hunde der slås. Det er ikke nødvendigs altid ...
Read More

Din hund mangler rollemodel

Lederskab (Rollemodel) Hos flokdyr som etablerer sig i en rangorden er der ofte en nummer 1, kaldet floklederen ...
Read More

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Shopping Cart