Hundens udviklingsfaser

Hundens udviklingsfaser er blevet negligeret, når vi taler om hundetræning i dag. Udviklingsfaser er utrolig vigtige, da der giver grundlag for hvorledes din hund vil udvikle sig fremadrettet og leder dermed mod en forståelse for hvordan du bør reagere og håndtere din hund. Har man ikke viden eller forståelse for disse faser kan det, at have en familiehund ende i fiasko, overser du disse faser kan det have konsekvenser i din hunds udvikling. Vi har observeret, at mange hunde bliver solgt eller aflivet grundet dårlig adfærd. Læs forklaringen på hvad du som hundeejer skal være opmærksom på i disse faser.

1. Den vegative fase

alder: 0-2 uger

Denne fase handler blot om at hunden skal vokse. Der en begyndende udvikling af sanserne som f.eks lugtesansen og øjne åbnes ganske langsomt. Hvalpen har medfødte reflekser som at cirkler rundt i ring, der kan oversættes til "søgning efter mad". Hundemor forlader ikke redekassen, da det handler om overlevelse.

Tæven er 100 procent koncentreret om, at give mad og stimulere hvalpene ved, at vaske dem bagtil så de kan tisse og prutte. Det ligger genetisk at hundemor søger for at rengøre sine hvalpe samt vise, hvor de hører til. Det er en stille tid og moren forlader kun reden hvis hun er tryg ved omgivelserne.

Book en privat undervisning: Se vores hundetrænere her 

Hundens udviklingsfaser vegative fase artikler

2. Overgangsfasen

alder: 3-5 uger

Ørerne er nu åbne. Hvalpene undersøger omgivelserne samt kontakt med mennesker og andre dyr - deres nysgerrighed er startet. Det er nu man kan påbegynde træning som indkald og berøring som er meget vigtigt for fremtiden for hvalpene.
 

Hundemor er mere afslappet og forlader sin redekasse i længere tid men er dog stadig meget beskyttende. Hun fodrer dem mere om natten og ignorerer piveri, som for os mennesker kan virke meget hårdt, hvalpene vil overleve og reagerer blot på hundemors tilstedeværelse = tryghed og mad.

Vil du gerne lære mere? Læs flere informative artikler her 

Hundens udviklingsfaser vegative fase artikler

3. Prægningsfasen

alder: 4-7 uger

Nu kommer der virkelig liv i de små uldtotter - lugtesansen videreudvikles og jagt instinktet bliver afprøvet af. Hundemor har nok at se til - og de små bisser begynder at nappe i hende. Hvalpene kan begynde at spise hvalpefoder og hundemors mælkeproduktion daler langsomt. Hundemor leger med dem, men forlader dem også tit, da de kan være ganske voldsomme med deres syle spidse tænder.
 
Prægningsfasen er en sårbare og meget vigtigt fase. Det er nu avler skal give hvalpen en god start, for det har stor betydning for den senere udvikling. Hvalpen skal lære at omgås mennesker og hunde - så hvalpen ser dem som artsfæller. Såfremt hvalpen ikke bliver præget af ovenstående, vil det få store konsekvenser senere i hvalpens udvikling. Det kan sætte så dybe ar i hvalpen, at der på et givet tidspunkt vil optræde adfærdsproblemer, da hvalpen vil ikke møde mennesker med åbenhed og tillid generelt.
 

Dette ses for alvor når den lille hvalp kommer hjem til sin nye familie. Hvalpen vil være mærket for livet og bærer rundt med denne nervøsitet on and off. Vælg en avler med omhu. for det bliver dig som ejer der kommer til, at stå med disse udfordringer sammen med hvalpen.

Tænk dig ekstra gang om - når du redder en hund fra et iternat eller lignende - er du dygtigt nok? Det handler ikke kun om have hjertet det rigtige sted. Det handler i den grad også om dine kompetencer samt viden herom.

Book en privat undervisning: Se vores hundetrænere her 

Hundens udviklingsfaser hvalp fase artikler

4. Socialiseringsfasen

alder: 8-12 uger

Nu skal hvalpen hjem til sin nye familie - Tillykke. Hvalpen kan enten reagere ved, at være mere tilbageholdende eller stik modsat - det er meget individuelt hvordan de reagerer. Denne fase er en yderst vigtig periode, for hvalpen er meget modtagelig for ny læring.
 
Træn alene hjemme med det samme! Hvalpe er meget omstillingsparate og lærer lynhurtigt, at navigere rundt i de billeder vi tilbyder. Når taler om socialisering handler det om miljø træning og ikke blot mødet af andre hunde. Miljøtræning er alt det vi oplever i den verden vi lever i - det er mennesker, gulv belægning, trafikstøj, biler, cykler alt mellem himmel og jord. Man skal ikke skynde sig ud og opleve hele verden med det samme.
 
Det er i takt med hunden bliver trænet i de 6 basale øvelser, at man kan udvide dens horisont. Hvalpen skal simpelthen have etableret nogle værktøjer til at kunne være tryg i de nye omgivelser - med andre ord kunne læne sig op ad dig, og det den har fået indlært. Renlighed er vigtigt at få etableret med det samme - og her er der meget stor forskel på racerne. Små racer tisser meget oftere end store racer - så efter mad, drikke samt hvile skal hvalpen ud på en ståtur.
 
Husk, at prægningsfasen køre parallelt indtil 12 uge.
 
Start træningen i dag - se vores kursus: hvalpetræningen
Hundens udviklingsfaser socialisering fase artikler

5. Rangordningsfasen

alder: 13-16 uger

Her sker den halve kønsmodning som medvirker en forandring med hvalpen. Dette er den 1. kritiske fase ud af 3. Hvalpen bliver mere selvstændig og går måske mere sine egne veje, hvis der ikke er etableret kommunikation og relation til ejer. Indkaldet skal helst være på plads inden udgangen af 16 uge.
 
De hormonelle forstyrrelser kan bevirke en højnelse af aggressivitet - og hvalpen vil være mere følsom for nye påvirkninger. Det er en følsom periode for hvalpen - såfremt hvalpen får en dårlig oplevelse på et givet tidspunkt i denne periode - kan det forplante sig i hvalpen som vil komme til udtryk senere hvalpens vækst.
 

Sørg for at være tålmodig og positiv uanset hvilken udfordringer i måtte komme ud for. Det er vigtigt at hvalpen har tillid og føler tryghed ved sin ejer - det er hele essensen af dét at have hund. Negative oplevelser i denne periode vil komme til syne igen senere i hvalpen liv.

Hundens udviklingsfaser vegative fase artikler

6. Flokdannelsesfasen

alder: 4-7 måneder

Det er nu du skal træne og stille krav til hvalpen/hunden. Det er en roligere periode for hvalpen, da den er kommet igennem den første kritiske fase. Træningen er utrolig vigtig for at give hunden et godt solidt fundament, så I kan kommunikere sammen og have en sund relation til hinanden.
 

De 6 basale øvelser er en genial måde, at få etableret et godt venskab, som i sidste ende giver en fantastisk rolig familie hund. I denne periode skifter hvalpen tænder og det kan give anledning til kløe. Tilbyd kødben eller en kong med fyld som har været i fryseren - din hvalp vil være taknemmelig.

Book 28 dages hundetræning: sådan foregår det
Artikel billeder (14)

7. Pubertetsfasen

alder: 7-10 måneder

Din hund er nu unghund og er kommet i sin fysiske kønsmodning og er i hormonal ubalance, altså deres 2. kritiske fase. De hormonelle forstyrrelser kan give irritation og lettere aggressioner for os. Nogle tæver bliver kærlige i denne periode og andre får en lavere tolerancetærskel. Det samme gælder drengene, for det handler meget om hvor trænet din hund er - samt hvor meget af det mandlige kønshormon "testosteron" hanhunden producerer. Strinter din hanhund meget og har fået lov - vil de producerer mere testosteron end normalt.
 
Det er ret individuelt og igen meget racebetonet hvordan hunden reagerer overfor de hormonelle forandringer. I denne periode kræver det ekstra tålmodighed fra ejerens side og fortsætte sin træning uden for meget stimuli. Hvis man er kommet godt ud af 1. kritiske fase - vil denne periode være langt nemmere - for både hund og ejer, da fundamentet er etableret til, at skabe roen i denne følsomme tid.

Book en privat undervisning: Se vores hundetrænere her 
Hundens udviklingsfaser vegative fase artikler

8. Dressurperioden

alder: 10-17 måneder

Denne fase kan være svingende, da løbetiden kan varierer fra racer, størrelse og individ. Indlæringsfasen kommer efter hunden har været i sin første løbetid - og de hormonelle forstyrrelser har lagt sig. Hunden er modtagelig for indlæring  - og her kan du stille krav til hunden.

Hvis hunden ikke kommer i løb kan det f.eks være manglende hormonproduktion i hjernen, cyster, lavt stofskifte eller stressrelateret. Kontakt din dyrlæge og få en udredning. Det er nemlig ikke godt at stille krav, og træne sin hund hvis hunden fejler noget.

Book skræddersyet hundetræning sammen med vores dedikerede hundetrænere: sådan foregår det

9. Psykiske kønsmodning

alder: 17-22 måneder

Det er den 3. og sidste kritiske fase - perioden kan strække sig til helt efter 22 mdr. alderen. Hunden reagerer måske anderledes i denne periodes "konfliktsituationer" med andre hunde, hvis man ikke har fået etableret fundamentet og kommunikation. Det vil sige alt det du IKKE har fået indlært og indhentet fra 1. og 2. kritiske udviklingsfase, vil komme som én boomerang.
 

Hunden er trådt ind i de voksens rækker - som vil give sig til udtryk på måden, de reagerer på når flere hunde er samlet. Stærke hunde vil vise deres styrke og svage hunde vil lettere komme i konflikt hvis træningen ikke er indlært korrekt. Det handler om at være på forkant, så denne fase glider nemmere for både hund og ejer.

Artikler til dig og din hund

Vidste du at det er videnskabelig bevist, at hundeejere lever længere og lykkeligere end alle dem som ingen dyr har?
Bliv klogere sammen med din hund, og bliv inspireret.

Hundens nytårsaften

Er din hund bange for fyrværkeri eller høje lyde? Så bliver nytår ikke den fedeste aften. Klik her for et godt råd

adoption af hunde

Læs denne artikel, hvis du overvejer at adoptere en hund fra internat eller udlandet. Her giver vi gode råd til træningen. Klik her

Jagten

Vidste du at hundens jagt har 9 faser? Denne drift har vores familiehunde ikke brug for, da vi gå på jagt for dem. Læs her

Menneskets impulskontrol

Der vil opstå situationer hvor man føler sig magtesløs, som hundeejer og får trang til at slippe sine frustrationer og hæve stemmen..

Gigt og grønlæbet musling

Døjer din hund med gigt, hævelser eller smerter? Der er flere ting som hundeejere kan gøre for sin hund med gigt. Læs med her

Ernæring

Det kan være en jungle og indviklet, at finde rundt i tørfoder til vores hunde Læs vores tanker om ernæring efter årtier som hundeejer

Har du en A, B eller C hund?

Hundes personlighed kan deles op i 3 kategorier. Hvilken hund har du - A. B eller én C hund? Læs med her

Efterår – sådan passer du på din hund

Regnen rammer vinduerne og efteråret viser sin ankomst. Men hvad skal vi være opmærksomme på som hundeejer i denne årstid?

Vent & Bliv

hvis hunden ikke kan vente eller bliver, kommer din hund bl.a. aldrig til at gå pænt ved din side. Læs mere her

Må min hund bide i pinde?

Det er ganske normalt at hunde samler pinde med op på gåturen og bider i dem. Der er dog mange risici ved at lade sin hund gøre det. Klik her

Hund nr. 2

Overvejer du at tilføje hund nr. 2 til familien? Læs vores guide og lær hvordan du kommer succesfuldt afsted. Klik her

Socialisering

Hvad er hvalpe socialisering egentligt? Find svarerne her, så du undgår at lave fejl i hundens indlæring. Klik her

Sommer: Sådan passer du på din hund

Som hundeejer kommer der nogle forbehold man skal være opmærksom på når sommeren rammer Dk. Læs om insektbid, strandforbud m.m

Hundens vaccinationer

Der er delte meninger om hvordan man bør vaccinere sin hund. Læs hvad vi hos Onlinehund.dk anbefaler at du gør

Hundens signaler

lær din hunds signaler at kende. Især når din hund prøver at advare dig om noget. Lær de advarende signaler at kender her

Vand- og foderskåle

Har din hund en præference hvor hvilken skål den får serveret sit vand og foder i? Klik her og læs mere om hvordan du ellers kan fodre din hund

Må jeg lege med min hund?

Ja, selvfølgelig. Men for at opnå en høflig familie hund, er det den rolige sindstilstand man skal belønne. Derfor skal du undgå drift lege.. Læs med her

Forår: sådan passer du på din hund

Foråret kommer snigende og varmegrader stiger. Smilene kommer og frem, men det gør flåterne og forårsblomsterne også. Læs med her

Hundens udviklingsfaser

Udviklingsfaser er utrolig vigtige, da der giver grundlag for hvorledes din hund vil udvikle sig fremadrettet og leder dermed mod en forståelse for hvordan du bør reagere og håndtere din hund.

Hundens lugtesans & hørelse

Via lugtesansen kan hunden aflæse stress hormoner, østrogen, testosteron og sygdomme. Læs mere her

Urinmarkering

Den generelle tro om at urinmarkeringer handler om at afmærke territorie, er faktisk forkert. Når hunden markerer afmærker den sin ejeres territorie. Med vores REASOM metode kan du komme de ustyrlige "strinterier" til livs. Læs med her

Kastrering

Hos Onlinehund ser vi flere ulemper, end fordele ved kastrering. Kastrering medfører mange forskellige bivirkninger for din han-hund, og vi mener der skal grundige overvejelser til inden man gennemgår en kastrering  

Nej tak til trækkelege

Hos Onlinehund mener vi bestemt at der intet godt kommer ud af trækkelege. Vi viser andre metoder for leg med din hund, så du undgår den negative kortison og stress i din hund, der kan ende med uhensigtsmæssigt adfærd

Klik – Sådan bruger du det

Klik lyden bruger vi i vores REAOM metoden. Men den kan ikke sammenlignes med den klikker-træning du har set andre steder. Det er nemlig en helt anden metode vi bruger den.

Kontaktmætning: er din hund træt af dig

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Overspringshandlinger

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Har du for høje forventninger?

Det er uundgåeligt at man har dannet forventninger til din hvalp inden du får den hjem. Men er dine forventninger for høje?

Hundens temperatur

Har du hund feber? Der findes mange symptomer der kan være indikator for at din har feber. Men den bedste måde er at måle din hunds temperatur for at få et præcist svar. læs mere her

Hvor præcis er du i dine øvelser?

Er du præcis nok i dine øvelser? og træner du for situationen og ikke i situationen? Læs hvordan du undgå uhensigtsmæssige adfærdsmønstrer.

Uhensigtsmæssigt adfærd

Det er ikke din pligt at kontrollere din hund, men at træne den så den kan kontrollere sig selv. Ligesom hundene lærer, så gør vi som hundeejere også

Hundens indlæring

Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere indlæringen hos din hvalp? Med vores tre steps guide, sørger vi får at du kommer rigtigt fra start af. Hvalpen skal kunne kravle før den gå - og det betyder at man skal starte med et stærk fundament og en solid kommunikation. Læs med her

De 3 faser i REASOM metoden

Hos Onlinehund træner vi efter vores helt egen unikke metode, nemlig REASOM metoden. Sammen med de 3 faser og REASOM metoden opnår du en hund i balance. 

Overstimulering

Mennesker tolker alt mellem himmel og jord, også med hunde. Vil du gerne forstå din hund bedre? Læs mere om hvad de signaler og tegn, som din hund sender, betyder

Har hunde følelser?

Har hunde følelser som os? Mennesket har en tendens til at pålægge hunde de menneskelige følelser - og det er der faktisk mange årsager til. En øget kendskab til hundens hjerne, udvikling og historie kan bidrage til en bedre forståelse af hunden. Læs med her

Hænger du din hunds fortid

Har du overtaget en hund eller hvalp eller måske adopteret én fra udlandet det danske dyreværn, som ikke har haft de bedste vilkår i starten af dens liv?

Hunde & Motion

Trætte hunde er nemlig IKKE trænede hunde. De dårlige vaner skal omdirigeres og hundene skal guides fra 8 ugers alderen i den rigtige retning.

Min hund gør af ting

Gør din hund af stillestående ting? Det er er der en naturlig forklaring på. Læs hvorfor din hund sanser anderledes end og hvad du kan gøre

Vinter: Sådan passer du på din hund

Når frosten og sneen melder sin ankomst bliver langt de fleste af Danmarks veje saltet til, for at undgå isbelægning på fortove og veje. Men hvad har det af betydning for vores hundes poter?

Aflivning af hunden

Tusindevis af raske hunde aflives i Danmark hvert år. Ikke mindre end 21,4% af alle hunde aflives pga. adfærdsproblemer.

Skabe ro i hunden

For at kunne skabe ro i hunden, skal man forestille sig sin hund har 5 gear. Men hvordan får vi hunden til at være i 0. gear?

Hundens stress og angst

Hunden kan både opleve stress og angst. Men hvordan observer og håndterer vi det på bedst mulige måde. Læs med her

Hundens kropskontrol

Det er vigtigt for hvalpen at udforske omgivelse for at styrke sin kropskontrol og bevidsthed. Læs med her

Adfærdsteorier

Etologer har forklaret adfærd på flere måder. Der er blevet lavet modeller som er bygget med det formål at gøre det lettere for os, at forstå hundenes adfærd.

Mangler din hund en rollemodel

Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem. Men hvordan skal vi som hundeejere opfører overfor vores hunde?

Signaler fra menneske til hund

Vil du gerne lære om de signaler man sender som menneske til sin hund? og omvendt? Hunden aflæser nemlig mennesket kropssprog som en måde for at kommunikere

Hvad er farligt hundemad

Der er bestemte madvarer, som vi spiser med stor fornøjelse, der kan være meget giftige og livsfarlige for din hund. Hvilke planter dekorer du dit hjem med? Læs med her

Aggressiv hund

Vi forbinder ofte aggressivitet med kamp, strid og hunde der slås. Dette er ikke nødvendigvis altid tilfældet, men det er det billede som oftest hænger ved. Aggressivitet har faktisk mange forskellige nuancer hos hunde.

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Online Hundetræning

Danmarks Største Online Hundetræning

28 dages hundetræning

Få en høflig hund

Telefoncoaching

Vejledning til dig og din hund

Skræddersyet Hundetræning

Vær med hele vejen

Privat undervisning

Få svar på dine spørgsmål

Indkøbskurv