Hundens stress

Stress er en fysiologisk reaktion på de ydre påvirkninger, som forbereder dyret på en opstående situation. Angst udløses af ydre stimuli, som kan genkendes uden forudgående erfaring. Så hvordan sætter man rammerne for sin hund, så den kommer i balance og undgår unødvendige mængder stress og angst?

 

Hundens stress – hvordan?

Kroppen sættes i alarmberedskab, når dyret oplever stress, som egentligt er en sund reaktion der forbindes til  overlevelsesinstinktet. Når hunden registrerer fare, opstår stres-hormonet kortisol, som dermed sætter hunden i gear til enten kamp eller flugt. Ses et bytte, stiger stress niveauet for at hunden bedre kan løbe byttet op og nedlægge det. Ligeledes stresses byttet ved synet af hunden, for bedre at kunne klare flugten.

Den kan kun blive patologisk, altså en lidelse, hvis dyret udsættes en mængde af kortisol, altså stresspåvirkninger for ofte eller for længe. Dette medfører nemlig både overdreven angst, aggressivitet, eller hjælpeløshed. Hunde vil altid opleve stress ved indlæring, da det er en konfrontation med nye faktorer og omgivelser. Så hvordan kan vi finde den rigtige balance for vores hund, når det kommer til indlæring? Hos onlinehund.dk bestræber vi os derfor efter at holde hundens stress niveau så lavt som muligt, så indlæringen ikke vanskeliggøres. Det er essentielt for hundens indlæringsevner, at vi som hundeejere er med til at skabe ro som et fundament for indlæringen.

 

Der findes 8 forskellige stress typer

...og det kan nogle gange være svært for den almindelige hundeejer, at skelne imellem de forskellige stress typer. Udfordringen er, at de forskellige stress typer kan være flettede ind i hinanden, som for meget af en slags stress gør, at en ny stress faktorer kommer med indover.

 

Positiv stress ⤵️

Er ikke skadeligt så længe den er kortvarig. F.eks ved ny indlæring kan det stresse hunden, fuldstændig på lige fod med os mennesker, når vi starter nyt job.

Akut stress ⤵️

Kan opstår lige her og nu - f.eks et besøg hos dyrlægen eller pludselig hændelse.

Negativ stress ⤵️

Er noget der påvirker hunden som f.eks træningsmetode, eller det miljø hunden lever i over længere tid.

Kronisk stress ⤵️

Er når den negative stress har sat sig i hunden = negativ kortisol. Hunden lever med stressen, og får patologisk adfærd "unormal adfærd".

Aktiv stress ⤵️

er når hunden har lav tolerancetærskel, og får truende adfærd - og bliver destruktiv. Denne adfærd går hånd i hanke med negativ stress - og kronisk stress. Med andre ord det kan opstår på grund af forkert håndtering, eller træningsmetode "driftlege"

Fysisk stress ⤵️

Kan være på grund af smerte i kroppen, kulde og varme.

Passiv stress⤵️

Kan ligne at hunden er rolig. Men virkeligheden er den trækker sig, og forsvinder ind i sig selv "apatisk"

Følelsesmæssige stress ⤵️

Er når hunden bliver påvirket af det der skal ske, som både kan være godt eller skidt.

 

Det er måske ikke noget man går - og tænker over til hverdag. Men det giver måske én lille "aha" til jer hundeejer - og i har sikkert oplevet flere, af de typer stress i jeres hunde. Det ér at grave lidt dybere - og observere sin hund. Hundene fortæller os så meget,  der kan hjælpe os som hundeejer til, at finde ud af om din hund er stresset - er der noget vi skal ændre på i forhold til træning, smerte  eller miljø osv.

 

Læs vores artikel: Sådan skaber du ro i din hund.

angst hund stress tip og tricks

Angst - hvordan?

Angst er den motivationsfaktor, som udløser, flugt eller forsvar. Det er den stresstilstand, hvor individets opfattelse af en given situation giver anledning til en række fysiologiske og anatomiske processer, med henblik på at klare situationen bedst muligt. Trods at angst betragtes som motivation - så er det, sammen med aggressivitet, en af de store mekanismer, som involverer hele hundens fysiske og psykiske ressourcer.

Angst kan, ligesom stress, være anledningen til en patologisk adfærd, når hunden for ofte eller for længe udsættes for angstfremkaldende påvirkninger. Angst varierer i grad og kan altid aflæses på hundens mimik og kropssprog. Dertil er det ALTID forbundet med underlegenhed - medmindre, du har lært hunden et alternativ til hunden oplever angst for..  Ved hjælp af vores online hundetræning fokuserer vi på at afløse underlegenheden af vished, indlæring, selvsikkerhed, som gør at underlegenhed afløses af overlegenhed, og angsten forsvinder.

Abonnér på vores online univers og lær mere om: De grundlægende 6 basals øvelser

Hunden har kendskab til disse stimuli eller er genetisk programmeret til at genkende dem. For eksempel flygter ulvehvalpe til deres hule, når de hører specielle akustiske signaler fra voksne medlemmer af deres flok. Angst kan også udløses af indlærte signaler og bestemte lokationer - har en hund eksempelvis oplevet gentagne ubehageligheder på et bestemt sted, kan stedet udløse angstreaktioner.

Hvalpeejere skal være særligt påpasselige med deres egne reaktioner samt måden man behandler en hvalp i givne situationer.  For eksempel før, under, og efter en dyrlægekonsultation, hundens sovested, togstationer osv. hvalpeejerens reaktioner forbinder hvalpen hurtigt til lokationen og derfor skal man helst undgå ubehageligheder. Selv kan bestemte personer være nok til at fremkalde angst, blot ved synet af dem.

hund corgi mimik adfærd tips tricks

Aflæs hundens mimik og hundesprog

Kombinationen af angst, aggressivitet, overlegenhed, og underlegenhed er de stærkeste faktorer, som medvirker til hundens adfærd og således til hundesproget. Gennem disse adfærdsmønstre kan hundene meddele hinanden meget nøjagtigt, hvordan de har det og hvad de har til hensigt at gøre. Det er hundenes mimik og hundesprog der gør at hunde, som lever i flok, undgår alvorlige konfrontationer, som kunne resultere i livstruende lemlæstelser. Ligeledes kan mennesker undgå unødvendige konfrontationer med hunden, såfremt vi kender til hundens udtryksmåde.

I konfliktsituationer mellem hunde og mennesker medfører angst normalt pacificeringsadfærd, hvor den bange hund forsøger at meddele den truende, gennem aktiv underkastelse, at den accepterer den andens krav. Forøges angsten og underlegenheden i den givne situation, vil den bange og underlegne hund reagere ved passiv underkastelse, og såfremt dette ikke har den tilsigtede effekt, altså pacificering af den anden hund, og afslutning af situationen, flygter den.

Er flugt umulig, vil aktivt forsvar finde sted gennem adfærd, som tydeligt viser konflikten mellem underlegenhed og aggressivitet. Angsten aflæses af aggressivitet, når passiv/aktiv underkastelse og flugt er virkningsløse, medens underlegenhed stadig kan aflæses i hundens adfærd.

Lær mere om hundens adfærd her: Tips og tricks

 

Artikler til dig og din hund

Vidste du at det er videnskabelig bevist, at hundeejere lever længere og lykkeligere end alle dem som ingen dyr har?
Bliv klogere sammen med din hund, og bliv inspireret.

Hundens nytårsaften

Er din hund bange for fyrværkeri eller høje lyde? Så bliver nytår ikke den fedeste aften. Klik her for et godt råd

adoption af hunde

Læs denne artikel, hvis du overvejer at adoptere en hund fra internat eller udlandet. Her giver vi gode råd til træningen. Klik her

Jagten

Vidste du at hundens jagt har 9 faser? Denne drift har vores familiehunde ikke brug for, da vi gå på jagt for dem. Læs her

Menneskets impulskontrol

Der vil opstå situationer hvor man føler sig magtesløs, som hundeejer og får trang til at slippe sine frustrationer og hæve stemmen..

Gigt og grønlæbet musling

Døjer din hund med gigt, hævelser eller smerter? Der er flere ting som hundeejere kan gøre for sin hund med gigt. Læs med her

Ernæring

Det kan være en jungle og indviklet, at finde rundt i tørfoder til vores hunde Læs vores tanker om ernæring efter årtier som hundeejer

Har du en A, B eller C hund?

Hundes personlighed kan deles op i 3 kategorier. Hvilken hund har du - A. B eller én C hund? Læs med her

Efterår – sådan passer du på din hund

Regnen rammer vinduerne og efteråret viser sin ankomst. Men hvad skal vi være opmærksomme på som hundeejer i denne årstid?

Vent & Bliv

hvis hunden ikke kan vente eller bliver, kommer din hund bl.a. aldrig til at gå pænt ved din side. Læs mere her

Må min hund bide i pinde?

Det er ganske normalt at hunde samler pinde med op på gåturen og bider i dem. Der er dog mange risici ved at lade sin hund gøre det. Klik her

Hund nr. 2

Overvejer du at tilføje hund nr. 2 til familien? Læs vores guide og lær hvordan du kommer succesfuldt afsted. Klik her

Socialisering

Hvad er hvalpe socialisering egentligt? Find svarerne her, så du undgår at lave fejl i hundens indlæring. Klik her

Sommer: Sådan passer du på din hund

Som hundeejer kommer der nogle forbehold man skal være opmærksom på når sommeren rammer Dk. Læs om insektbid, strandforbud m.m

Hundens vaccinationer

Der er delte meninger om hvordan man bør vaccinere sin hund. Læs hvad vi hos Onlinehund.dk anbefaler at du gør

Hundens signaler

lær din hunds signaler at kende. Især når din hund prøver at advare dig om noget. Lær de advarende signaler at kender her

Vand- og foderskåle

Har din hund en præference hvor hvilken skål den får serveret sit vand og foder i? Klik her og læs mere om hvordan du ellers kan fodre din hund

Må jeg lege med min hund?

Ja, selvfølgelig. Men for at opnå en høflig familie hund, er det den rolige sindstilstand man skal belønne. Derfor skal du undgå drift lege.. Læs med her

Forår: sådan passer du på din hund

Foråret kommer snigende og varmegrader stiger. Smilene kommer og frem, men det gør flåterne og forårsblomsterne også. Læs med her

Hundens udviklingsfaser

Udviklingsfaser er utrolig vigtige, da der giver grundlag for hvorledes din hund vil udvikle sig fremadrettet og leder dermed mod en forståelse for hvordan du bør reagere og håndtere din hund.

Hundens lugtesans & hørelse

Via lugtesansen kan hunden aflæse stress hormoner, østrogen, testosteron og sygdomme. Læs mere her

Urinmarkering

Den generelle tro om at urinmarkeringer handler om at afmærke territorie, er faktisk forkert. Når hunden markerer afmærker den sin ejeres territorie. Med vores REASOM metode kan du komme de ustyrlige "strinterier" til livs. Læs med her

Kastrering

Hos Onlinehund ser vi flere ulemper, end fordele ved kastrering. Kastrering medfører mange forskellige bivirkninger for din han-hund, og vi mener der skal grundige overvejelser til inden man gennemgår en kastrering  

Nej tak til trækkelege

Hos Onlinehund mener vi bestemt at der intet godt kommer ud af trækkelege. Vi viser andre metoder for leg med din hund, så du undgår den negative kortison og stress i din hund, der kan ende med uhensigtsmæssigt adfærd

Klik – Sådan bruger du det

Klik lyden bruger vi i vores REAOM metoden. Men den kan ikke sammenlignes med den klikker-træning du har set andre steder. Det er nemlig en helt anden metode vi bruger den.

Kontaktmætning: er din hund træt af dig

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Overspringshandlinger

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Har du for høje forventninger?

Det er uundgåeligt at man har dannet forventninger til din hvalp inden du får den hjem. Men er dine forventninger for høje?

Hundens temperatur

Har du hund feber? Der findes mange symptomer der kan være indikator for at din har feber. Men den bedste måde er at måle din hunds temperatur for at få et præcist svar. læs mere her

Hvor præcis er du i dine øvelser?

Er du præcis nok i dine øvelser? og træner du for situationen og ikke i situationen? Læs hvordan du undgå uhensigtsmæssige adfærdsmønstrer.

Uhensigtsmæssigt adfærd

Det er ikke din pligt at kontrollere din hund, men at træne den så den kan kontrollere sig selv. Ligesom hundene lærer, så gør vi som hundeejere også

Hundens indlæring

Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere indlæringen hos din hvalp? Med vores tre steps guide, sørger vi får at du kommer rigtigt fra start af. Hvalpen skal kunne kravle før den gå - og det betyder at man skal starte med et stærk fundament og en solid kommunikation. Læs med her

De 3 faser i REASOM metoden

Hos Onlinehund træner vi efter vores helt egen unikke metode, nemlig REASOM metoden. Sammen med de 3 faser og REASOM metoden opnår du en hund i balance. 

Overstimulering

Mennesker tolker alt mellem himmel og jord, også med hunde. Vil du gerne forstå din hund bedre? Læs mere om hvad de signaler og tegn, som din hund sender, betyder

Har hunde følelser?

Har hunde følelser som os? Mennesket har en tendens til at pålægge hunde de menneskelige følelser - og det er der faktisk mange årsager til. En øget kendskab til hundens hjerne, udvikling og historie kan bidrage til en bedre forståelse af hunden. Læs med her

Hænger du din hunds fortid

Har du overtaget en hund eller hvalp eller måske adopteret én fra udlandet det danske dyreværn, som ikke har haft de bedste vilkår i starten af dens liv?

Hunde & Motion

Trætte hunde er nemlig IKKE trænede hunde. De dårlige vaner skal omdirigeres og hundene skal guides fra 8 ugers alderen i den rigtige retning.

Min hund gør af ting

Gør din hund af stillestående ting? Det er er der en naturlig forklaring på. Læs hvorfor din hund sanser anderledes end og hvad du kan gøre

Vinter: Sådan passer du på din hund

Når frosten og sneen melder sin ankomst bliver langt de fleste af Danmarks veje saltet til, for at undgå isbelægning på fortove og veje. Men hvad har det af betydning for vores hundes poter?

Aflivning af hunden

Tusindevis af raske hunde aflives i Danmark hvert år. Ikke mindre end 21,4% af alle hunde aflives pga. adfærdsproblemer.

Skabe ro i hunden

For at kunne skabe ro i hunden, skal man forestille sig sin hund har 5 gear. Men hvordan får vi hunden til at være i 0. gear?

Hundens stress og angst

Hunden kan både opleve stress og angst. Men hvordan observer og håndterer vi det på bedst mulige måde. Læs med her

Hundens kropskontrol

Det er vigtigt for hvalpen at udforske omgivelse for at styrke sin kropskontrol og bevidsthed. Læs med her

Adfærdsteorier

Etologer har forklaret adfærd på flere måder. Der er blevet lavet modeller som er bygget med det formål at gøre det lettere for os, at forstå hundenes adfærd.

Mangler din hund en rollemodel

Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem. Men hvordan skal vi som hundeejere opfører overfor vores hunde?

Signaler fra menneske til hund

Vil du gerne lære om de signaler man sender som menneske til sin hund? og omvendt? Hunden aflæser nemlig mennesket kropssprog som en måde for at kommunikere

Hvad er farligt hundemad

Der er bestemte madvarer, som vi spiser med stor fornøjelse, der kan være meget giftige og livsfarlige for din hund. Hvilke planter dekorer du dit hjem med? Læs med her

Aggressiv hund

Vi forbinder ofte aggressivitet med kamp, strid og hunde der slås. Dette er ikke nødvendigvis altid tilfældet, men det er det billede som oftest hænger ved. Aggressivitet har faktisk mange forskellige nuancer hos hunde.

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Online Hundetræning

Danmarks Største Online Hundetræning

28 dages hundetræning

Få en høflig hund

Telefoncoaching

Vejledning til dig og din hund

Skræddersyet Hundetræning

Vær med hele vejen

Privat undervisning

Få svar på dine spørgsmål

Indkøbskurv