"Det er IKKE din pligt, at kontrollere hunden - men din pligt, at lære hunden at kontrollere sig selv", Henrik Ljungström. Læs mere om hvordan vi anbefaler du leger med din hund, hvordan man adskiller dopamin fra serotonin og hvorfor det ene ikke gør noget godt, for dig der gerne vil have en høflig familie hund. Lær hvordan vi hos Onlinehund arbejder mod en rolig sindstilstand i hunden, uden stress og konstante kommandoer

Må jeg lege med min hund?

Svaret er et klokke klart JA - selvfølgelig, må du lege med din hvalp/hund. Du SKAL faktisk lege med den, men du skal træffe et iskoldt valg om du vil frembringe dopamin og serotonin i hunden. Det er bestemt ikke ligegyldigt, faktisk er det altafgørende, for dig og din hund eller hvalp hvilken form for lege der leges. Vil du gerne have en høflig og rolig familiehund, der kan omgås alt og alle - én familiehund der lever hverdagslivet sammen med jer UDEN stress, er det selvfølgelig dét i skal lægge vægt på i træningen. Vil du gerne opnå ovenstående, skal du holde dig langt væk fra de vilde lege såsom: trækkelege som belønning, bideskind som belønning, ruskelege, belønning med bold, byttedrift m.m. Familiehund + driftlege er altså ikke noget du kan få til at høre sammen. Men hvorfor ikke?

De vilde, fysiske vilde lege har IKKE fokus på ro. For at kunne opnå en høflig familie hund, er det hundens rolige sindstilstand der skal belønnes og anerkendes. Det er altså IKKE selve øvelsen der belønnes, men den rolige sindstilstand. Ved de vilde, fysiske lege frembringer man nogle af hundens 6 medfødte drifter, som byttedrift, flugtdriften, aggressionsdriften, flokdriften, jagt, støve- og spordriften, samt sexdriften. Her er bytte- og aggressionsdriften de to største syndere i træningsøjemed.

Bliv medlem i dag: Se vores kursus oversigt

Play Video

Forskning i dopamin vs. serotonin

Hos Onlinehund kalder vi denne måde for at lege med sin hund gammeldags - "sådan har vi jo altid gjort det - hunden får jo dopamin af det". Det er skam også korrekt, men dopamin har kun den hensigt - at sikre sig, at du gentager samme øvelse igen og igen og igen, hvortil du så belønner med at udsende endnu et skud dopamin. Hundeejere oplever at hunden ser glad og tilfreds ud, den logrer med halen, den bliver mega begejstret og overgearet. Faktisk så ser du alle signalerne, for hvad der opfattes som en glad hund/hvalp. Og som hundeejer, bliver du endda selv belønnet med et skud dopamin. Nu vil legen ingen ende tage, du gentager øvelserne igen og igen og igen, i er på den grønne gren, i er nærmest lykkelige. Her træner/leger du bestemt IKKE ro - langt fra.

Dopaminen sikrer sig, at den oplevelse, den skal vi have igen i morgen og gerne så ofte som muligt - koste hvad det vil. Dopamin er et afhængighedsmiddel, på lige fod med nikotin, alkohol, kokain, kaffe, medicin, sukker, spil etc. Du føler en lykke her og nu. Den store UDFORDRING med dopamin er, at du VIL opnå denne følelse - for alt i verden, også selvom det har negativ konsekvenser for dig.

Der er foretaget studier med rotter, der viser hvordan man gjorde dem afhængige af dopamin. Rotterne ville stille sig på en jernplade, hvorpå man førte strøm igennem, så de fik strøm i fødderne for at kunne nå hen til dopaminen. Trangen til dopamin oversteg altså den negative oplevelse af strøm i fødderne. Man kunne endog tilføre mere og mere strøm, men trangen var så stor, at de vænnede sig til det - for dopaminen ville de have - for alt i verden.

Samme forsøg lavede man med serotonin. Her ville de under ingen omstændigheder, gå hen til serotoninen, hvis der var det mindste strøm. Konklusionen er klar. Ved at bruge dopamin i en sådan grad i din træning/leg og indlæring, laver du en hund/hvalp der er afhængig af denne følelse, en hund der altså vil påføre sig selv smerte og unødig stress - kort sagt, "en junkiehund" og det har INTET med en rolig familiehund at gøre. Serotonin er IKKE et afhængighedsmiddel som dopamin er. Serotonin har mange af de samme egenskaber som dopamin - dog uden at være afhængighedsskabende.

Træn din hund med serotonin: Brug de 6 basale øvelser

leg med hunden artikler driftlege

Stop drift- & trækkelegene

Vi ser rigtig mange som udbyder træning - hvor man har meget fokus på driftlege som oftest bunder i, at man på sigt ønsker sig en konkurrencehund. Der bliver i vores optik trænet en del uhensigtsmæssigt og fejlstimulering drift - som den almindelige hundeejere ikke kan fuldfører og misforstår budskabet. Med andre ord har den almindelige hundeejere slet ikke brug for denne byttedrift.

Øvelserne bliver desværre misforstået fra både hunden og ejerens vedkommende. Den almindelige hundeejere ender ud med, at hunden løber efter alt i bevægelse - og børnene bliver jagtede - hunden går på væggene og hundes tolerance bliver meget lille. Det næste er at den reagerer på andre hunde/menneskers energier. Disse driftlege giver hunden dopamin - dopamin er godt i meget små mængder. Hvis hunden får for meget drift bliver den afhængig - fuldstændig på lige fod med en junkie som skal have sit fix eller alkoholikeren som skal have sin kasse øl hver dag. Det er dejligt lige nu og her - men senere giver det forskellige bivirkninger som skader på sigt.

Book privat undervisning: Se hundetrænerne her

leg med hunden artikler

Sådan leger du i REASOM metoden

De 6 basale øvelser danner ramme for, at opnå en god og rolig kemi og relation mellem ejer og hund. Øvelserne er en leg i sig selv, hvor vi udvider træningen. Den traditionelle eller almindelige træning, har fokus på selve øvelsen og konstante kontakt til føreren. Her er hunden konstant under kommando og der benyttes dermed dopamin - Hos Onlinehund har vi tage skridtet videre og arbejder mod at "release - frigøre" hunden fra dette. Der er jo ingen kunst i, at få hunden til at gå pænt, ved konstant at holde en spiselig godbid oppe i luften foran snuden, det kan enhver jo gøre.

Der holder du jo bare hunden "under kommando" og det vi kalder for fase 1. Kunsten er heller ikke, at gøre det UDEN en spiselig godbid, hvis du belønner hunden med en genstand som, bold, bideskind eller trækkeleg. Så går den bare pænt - altså lige indtil du tilbyder genstanden, så er det slut med at gå pænt - som den i øvrigt gjorde anspændt, igen arbejder hunden for dopaminen.

Men hvad er det så vi, hos Onlinehund gør anderledes?  Vi bruger vores 3 faser i indlæringen - og i legen

  • Fase 1 -  Indlæringen
  • Fase 2 - Tålmodighed/ scanning
  • Fase 3 - Ro

Kæleøvelser og massage erstatter meget hurtigt de spiselige godbider - som er dem der frigiver serotonin. Ved at benytte REASOM metoden, opnår du en hund der hviler i sig selv, som ikke er under konstant kommando og altså kan gå tur ved din side UDEN, at være "på" hele tiden, hvor åndedrættet er normalt, fordi det netop er sindssindstilstanden der belønnes og anerkendes for.

Disse lege kan du lege med din hund

Indkald gøres til en leg ved at bruge target hånden. Godbidstræ er også en god leg, da hunden skal bruge sin lugtesans - her kan man øge afstanden og justere på højden for hvor langt oppe sætter du godbidden. Hunden skal koncentrere sig og kun finde den ene godbid og gøre sit job færdig ved, at komme tilbage til dig. Det er faktisk flere øvelser på denne leg - sid ved mig, fokus på mig, sende hunden afsted, løs opgaven, find godbidden, kom tilbage til dig, og sid ved min side. Det kræver struktur for alle de ting der er nævnt ovenstående kræver, at hunden kan hver enkelt øvelse inden du samler ALLE øvelser. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvor opfindsom man er i sin indlæringsleg.

Dummy træning er en fantastisk måde, at lære hunden at tage fat og give slip. Man kan udvide apporteringen med bruge flere dummies eller gemme den i noget krat. Her kræver det du har lært hunden "baglæns kædning" tage og give slip. Uden den øvelser har du sprunget en meget vigtig del over og du vil aldrig komme korrekt i mål. Igen - brug din fantasi og se hvor dygtig din hvalp/hund kan blive på relativt kort tid. Vælg den gode leg, og undgå at din hund bliver afhængig

Abonner på vores online Univers: Se videoerne om de 6 basale øvelser

Artikler til dig og din hund

Vidste du at det er videnskabelig bevist, at hundeejere lever længere og lykkeligere end alle dem som ingen dyr har?
Bliv klogere sammen med din hund, og bliv inspireret.

Hundens nytårsaften

Er din hund bange for fyrværkeri eller høje lyde? Så bliver nytår ikke den fedeste aften. Klik her for et godt råd

adoption af hunde

Læs denne artikel, hvis du overvejer at adoptere en hund fra internat eller udlandet. Her giver vi gode råd til træningen. Klik her

Jagten

Vidste du at hundens jagt har 9 faser? Denne drift har vores familiehunde ikke brug for, da vi gå på jagt for dem. Læs her

Menneskets impulskontrol

Der vil opstå situationer hvor man føler sig magtesløs, som hundeejer og får trang til at slippe sine frustrationer og hæve stemmen..

Gigt og grønlæbet musling

Døjer din hund med gigt, hævelser eller smerter? Der er flere ting som hundeejere kan gøre for sin hund med gigt. Læs med her

Ernæring

Det kan være en jungle og indviklet, at finde rundt i tørfoder til vores hunde Læs vores tanker om ernæring efter årtier som hundeejer

Har du en A, B eller C hund?

Hundes personlighed kan deles op i 3 kategorier. Hvilken hund har du - A. B eller én C hund? Læs med her

Efterår – sådan passer du på din hund

Regnen rammer vinduerne og efteråret viser sin ankomst. Men hvad skal vi være opmærksomme på som hundeejer i denne årstid?

Vent & Bliv

hvis hunden ikke kan vente eller bliver, kommer din hund bl.a. aldrig til at gå pænt ved din side. Læs mere her

Må min hund bide i pinde?

Det er ganske normalt at hunde samler pinde med op på gåturen og bider i dem. Der er dog mange risici ved at lade sin hund gøre det. Klik her

Hund nr. 2

Overvejer du at tilføje hund nr. 2 til familien? Læs vores guide og lær hvordan du kommer succesfuldt afsted. Klik her

Socialisering

Hvad er hvalpe socialisering egentligt? Find svarerne her, så du undgår at lave fejl i hundens indlæring. Klik her

Sommer: Sådan passer du på din hund

Som hundeejer kommer der nogle forbehold man skal være opmærksom på når sommeren rammer Dk. Læs om insektbid, strandforbud m.m

Hundens vaccinationer

Der er delte meninger om hvordan man bør vaccinere sin hund. Læs hvad vi hos Onlinehund.dk anbefaler at du gør

Hundens signaler

lær din hunds signaler at kende. Især når din hund prøver at advare dig om noget. Lær de advarende signaler at kender her

Vand- og foderskåle

Har din hund en præference hvor hvilken skål den får serveret sit vand og foder i? Klik her og læs mere om hvordan du ellers kan fodre din hund

Må jeg lege med min hund?

Ja, selvfølgelig. Men for at opnå en høflig familie hund, er det den rolige sindstilstand man skal belønne. Derfor skal du undgå drift lege.. Læs med her

Forår: sådan passer du på din hund

Foråret kommer snigende og varmegrader stiger. Smilene kommer og frem, men det gør flåterne og forårsblomsterne også. Læs med her

Hundens udviklingsfaser

Udviklingsfaser er utrolig vigtige, da der giver grundlag for hvorledes din hund vil udvikle sig fremadrettet og leder dermed mod en forståelse for hvordan du bør reagere og håndtere din hund.

Hundens lugtesans & hørelse

Via lugtesansen kan hunden aflæse stress hormoner, østrogen, testosteron og sygdomme. Læs mere her

Urinmarkering

Den generelle tro om at urinmarkeringer handler om at afmærke territorie, er faktisk forkert. Når hunden markerer afmærker den sin ejeres territorie. Med vores REASOM metode kan du komme de ustyrlige "strinterier" til livs. Læs med her

Kastrering

Hos Onlinehund ser vi flere ulemper, end fordele ved kastrering. Kastrering medfører mange forskellige bivirkninger for din han-hund, og vi mener der skal grundige overvejelser til inden man gennemgår en kastrering  

Nej tak til trækkelege

Hos Onlinehund mener vi bestemt at der intet godt kommer ud af trækkelege. Vi viser andre metoder for leg med din hund, så du undgår den negative kortison og stress i din hund, der kan ende med uhensigtsmæssigt adfærd

Klik – Sådan bruger du det

Klik lyden bruger vi i vores REAOM metoden. Men den kan ikke sammenlignes med den klikker-træning du har set andre steder. Det er nemlig en helt anden metode vi bruger den.

Kontaktmætning: er din hund træt af dig

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Overspringshandlinger

Overspringshandlinger er hundens tegn på stress, som desværre kan tages med ind i voksenlivet og påvirke dens fremtidige adfærd. Læs med her

Har du for høje forventninger?

Det er uundgåeligt at man har dannet forventninger til din hvalp inden du får den hjem. Men er dine forventninger for høje?

Hundens temperatur

Har du hund feber? Der findes mange symptomer der kan være indikator for at din har feber. Men den bedste måde er at måle din hunds temperatur for at få et præcist svar. læs mere her

Hvor præcis er du i dine øvelser?

Er du præcis nok i dine øvelser? og træner du for situationen og ikke i situationen? Læs hvordan du undgå uhensigtsmæssige adfærdsmønstrer.

Uhensigtsmæssigt adfærd

Det er ikke din pligt at kontrollere din hund, men at træne den så den kan kontrollere sig selv. Ligesom hundene lærer, så gør vi som hundeejere også

Hundens indlæring

Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere indlæringen hos din hvalp? Med vores tre steps guide, sørger vi får at du kommer rigtigt fra start af. Hvalpen skal kunne kravle før den gå - og det betyder at man skal starte med et stærk fundament og en solid kommunikation. Læs med her

De 3 faser i REASOM metoden

Hos Onlinehund træner vi efter vores helt egen unikke metode, nemlig REASOM metoden. Sammen med de 3 faser og REASOM metoden opnår du en hund i balance. 

Overstimulering

Mennesker tolker alt mellem himmel og jord, også med hunde. Vil du gerne forstå din hund bedre? Læs mere om hvad de signaler og tegn, som din hund sender, betyder

Har hunde følelser?

Har hunde følelser som os? Mennesket har en tendens til at pålægge hunde de menneskelige følelser - og det er der faktisk mange årsager til. En øget kendskab til hundens hjerne, udvikling og historie kan bidrage til en bedre forståelse af hunden. Læs med her

Hænger du din hunds fortid

Har du overtaget en hund eller hvalp eller måske adopteret én fra udlandet det danske dyreværn, som ikke har haft de bedste vilkår i starten af dens liv?

Hunde & Motion

Trætte hunde er nemlig IKKE trænede hunde. De dårlige vaner skal omdirigeres og hundene skal guides fra 8 ugers alderen i den rigtige retning.

Min hund gør af ting

Gør din hund af stillestående ting? Det er er der en naturlig forklaring på. Læs hvorfor din hund sanser anderledes end og hvad du kan gøre

Vinter: Sådan passer du på din hund

Når frosten og sneen melder sin ankomst bliver langt de fleste af Danmarks veje saltet til, for at undgå isbelægning på fortove og veje. Men hvad har det af betydning for vores hundes poter?

Aflivning af hunden

Tusindevis af raske hunde aflives i Danmark hvert år. Ikke mindre end 21,4% af alle hunde aflives pga. adfærdsproblemer.

Skabe ro i hunden

For at kunne skabe ro i hunden, skal man forestille sig sin hund har 5 gear. Men hvordan får vi hunden til at være i 0. gear?

Hundens stress og angst

Hunden kan både opleve stress og angst. Men hvordan observer og håndterer vi det på bedst mulige måde. Læs med her

Hundens kropskontrol

Det er vigtigt for hvalpen at udforske omgivelse for at styrke sin kropskontrol og bevidsthed. Læs med her

Adfærdsteorier

Etologer har forklaret adfærd på flere måder. Der er blevet lavet modeller som er bygget med det formål at gøre det lettere for os, at forstå hundenes adfærd.

Mangler din hund en rollemodel

Hunde, ligesom dyr i fangeskab, har egentlig ikke brug for en leder. Flokkens overlevelse afhænger af os, der passer og plejer dem. Men hvordan skal vi som hundeejere opfører overfor vores hunde?

Signaler fra menneske til hund

Vil du gerne lære om de signaler man sender som menneske til sin hund? og omvendt? Hunden aflæser nemlig mennesket kropssprog som en måde for at kommunikere

Hvad er farligt hundemad

Der er bestemte madvarer, som vi spiser med stor fornøjelse, der kan være meget giftige og livsfarlige for din hund. Hvilke planter dekorer du dit hjem med? Læs med her

Aggressiv hund

Vi forbinder ofte aggressivitet med kamp, strid og hunde der slås. Dette er ikke nødvendigvis altid tilfældet, men det er det billede som oftest hænger ved. Aggressivitet har faktisk mange forskellige nuancer hos hunde.

Brug for personlig hjælp med din hund?

Så læs mere om vores personlige løsninger nedenfor.

Online Hundetræning

Danmarks Største Online Hundetræning

28 dages hundetræning

Få en høflig hund

Telefoncoaching

Vejledning til dig og din hund

Skræddersyet Hundetræning

Vær med hele vejen

Privat undervisning

Få svar på dine spørgsmål

Indkøbskurv